vline1
Ogledalce.co.rs logo  
Kategorije oglasa Početna Mali oglasi Upis firmi Index firmi Marketing  
POSAO
USLUGE
NEGA LICA I TELA
SHOPPING
SVE ZA VENČANJE
SVE ZA DECU
KUĆA I BAŠTA
GASTRONOMIJA
SPORT I REKREACIJA
ZDRAVLJE I MEDICINA
HOBI I RAZONODA
 
 
 
Baner
 
Baner
 
 
 
 
Baner
 
Baner
 
Baner
 
Baner
 
Baner
 
Baner
 
Baner
 
Baner
 
 
 
TEKST    
 
       
Cipele koje ne/bi trebalo da obujete kada idete na razgovor za kancelarijski posao
Izvor: Internet
vaši komentari (3) Komentari pošaljite komentar

Kada su obuća, i moda uopšte, u pitanju, ako ste naklonjeni alternativi bilo koje vrste, i volite da vam oblačenje predstavlja zabavu... onda zaboravite sve ovo, jer posao je posao. Ako želite da se zaposlite u firmi, način oblačenja je vrlo ozbiljna i važna stvar.
I pored toga što su mnoge firme i radna mesta postale mnogo «opuštenije» kada je propisani način oblačenja (dress code*) u pitanju, u mnogim kompanijama se mnogo pažnje posvećuje profesionalnoj pojavi.
Način na koji ćete se predstaviti na razgovoru za posao, mnogo toga otkriva vašem potencijalnom poslodavcu.
Evo nekoliko predloga koju obuću nikako ne bi trebalo da izaberete za odlazak na razgovor za kancelarijski posao.

Patike

Sa sveopštom opuštenošću koja je preplavila i mnoga radna mesta, može nam se dogoditi da zaboravimo da je razgovor za posao ozbiljna stvar. Iako su sportske patike uvek u modi (samo je pitanje modela), i smatrate da je to najudobnija obuća, da biste ostavili dobar utisak, nikako ih nemojte obuti kada idete na razgovor za posao.

Sandale i cipele sa otvorenim prstima

Prilično je jasno da gumene japanke ili slične papuče nisu prigodna obuća za razgovor za posao. Isto tako, za mnoge kancelarijske poslove nisu prigodne ni elegantne sandale sa štiklama. U nekim firmama ne postoji zabrana nošenja cipela sa otvorenim prstima, ali u nekima postoji. Da ne biste rizikovali, najbolje je da proverite kakav je propisani način oblačenja u firmi u kojoj aplicirate za posao.

Cipele sa štrasom i drugim upadljivim ukrasima

Ako ovakva obuća spada u vašu omiljenu, nikako je nemojte nositi kada idete na razgovor za posao. Čak i kada dobijete posao, mnogo je profesionalnije i prigodnije da obuću sa upadljivim ukrasima ostavite za slobodno vreme i izlaske.

Izuzetno visoke potpetice

Osim što je teško hodati na njima – a izvesno je da ne želite da propustite razgovor za posao jer ste uganuli članak – izuzetno visoke potpetice privlače previše pažnje. Da potsetimo: naglasak treba da bude na vama i vašim sposobnostima, a ne na cipelama.

Cipele koje su prljave, iznošene ili imaju neke druge nedostatke

Osim ljudi koji su opsednuti cipelama, postoje i oni kojima obuća služi samo da bi pokrili i zaštitili svoja stopala, i zbog toga ne posvećuju previše pažnje njihovom izgledu. Da biste ostavili dobar prvi utisak, važno je da povedete računa o detaljima. Vaše cipele treba da budu čiste, uglancane, i da nemaju vidljivih oštećenja. Ako imate nove cipele, nećete morati da brinete o ovakvim stvarima. Međutim, nove cipele mogu da budu neudobne ili da žuljaju, tako da je najbolje da ih isprobate nekoliko dana pre nego što krenete na razgovor za posao. Poslednje što vam treba je da svom spisku briga koje vas more pre razgovora za posao, pridodate i bolna stopala i žuljeve.

Prigodne cipele

Poželjno je da za razgovor za kancelarijski posao odaberete klasične, jednostavne cipele, ravne ili sa štiklom od 3-5cm, koje bi svojom bojom i oblikom odgovarale vašoj odeći. Odgovarajuće cipele trebalo bi da budu čiste i uglancane, bez upadljivih ukrasa i previsokih štikli. Kada sve ovo uzmete u obzir, izgleda kao da je izbor veoma sužen, ali zapravo i nije baš tako.

Prigodne elegantne cipele

Prepustite da kompanija i pozicija za koju aplicirate odrede stepen kreativnosti pri izboru obuće za razgovor za posao. Ako konkurišete za posao u redakciji modnog časopisa, svakako ćete želeti da vaša ličnost i stil dođu do izražaja. Izaberite klasične cipele koje će imati nešto neobično i zanimljivo kao ukras: nežan ili šik print ili interesantnu kopču. Kao što ne želite da preterate sa ukrasima, ne želite ni da izgledate dosadno ili preozbiljno.
Međutim, ukoliko konkurišete za poziciju u banci ili firmi koja se bavi investicijama, najbolje je da se držite konzervativnih cipela. Nećete pogrešiti ako odaberete jednostavne salonke, koje se slažu sa vašom odećom. Ukras poput jednostavne šnale, biće šik a neće izgledati previše upadljivo.

* dress code – propisani način oblačenja u nekoj ustanovi

Prevod: Mirjana Jevtić

 
vaši komentari (3) Komentari   pošaljite komentar
 
povratak na prethodnu stranu
 
 
 
 
 
Pretraga  
Baner
 
 
Powered by: IT Service
  copyright © 2006-2011 Ogledalce.co.rs sva prava zaštićena