vline1
Ogledalce.co.rs logo  
Kategorije oglasa Početna Mali oglasi Upis firmi Index firmi Marketing  
POSAO
USLUGE
NEGA LICA I TELA
SHOPPING
SVE ZA VENČANJE
SVE ZA DECU
KUĆA I BAŠTA
GASTRONOMIJA
SPORT I REKREACIJA
ZDRAVLJE I MEDICINA
HOBI I RAZONODA
 
 
 
Baner
 
Baner
 
 
 
 
Baner
 
Baner
 
Baner
 
Baner
 
Baner
 
Baner
 
 
 
TEKST    
 
       
Wikipedia obeležava 17. rođendan!
Izvor: Wikipedia
vaši komentari (0) Komentari pošaljite komentar

Vikipedija na engleskom jeziku obeležava 17 godina od osnivanja ovog najuspešnijeg svetskog projekta. Tokom ovog perioda 32, 5 miliona dobrovoljaca širom sveta napisalo je i dopunilo 288 jezičkih verzija Vikipedije, od čega više od 5,5 miliona članaka na engleskoj verziji ove najveće onlajn enciklopedije. Ono što se smatra najvećim uspehom i prednošću Vikipedije je da je zahvaljujući donacijama ovaj sajt i dalje oslobođen od reklama i drugih vidova oglašavanja, te se misija širenja znanja odvija neometano i za čitaoce i urednike.

Zanimljivosti vezane za Vikipediju:

• Oko 600 novih članaka dnevno se napiše na Vikipediji na engleskom jeziku - Vikipedija, zajedno sa sestrinskim projektima Zadužbine Vikimedija kao što su Vikicitat, Vikirečnik, Vikiknjige, Vikimedijina ostava i drugi imaju 10 izmena svake sekunde.

• Vikipedija postoji na 299 različitih jezika - Od decembra 2017. postoji 299 jezičkih verzija Vikipedije. Ipak, 11 nije aktivno. Od 288 aktivnih, postoje i neke na neobičnim jezicima kao što su Kanuri, Anglo-saksonski, Staroslovenski ili Šajanski jezik.

• Stranica sa najviše poseta je uvek početna stranica Vikipedije - Početna stranica Vikipedije je oduvek imala najviše pregleda, a slede je “pretraga” i “slučajna stranica”. Članci sa najviše pregleda pored glavne stranice su članci o Fejsbuku i Jutjubu, kao i o američkim predsednicima Donaldu Trampu i Baraku Obami.

• Većinu urednika Vikipedije čine muškarci - Samo 20-30% urednika Vikipedije čine žene. Zadužbina Vikimedija se trudi da prevaziđe taj jaz brojnim akcijama i aktivnostima koje bi motivisale dame da se uključe.

• Vikipedija je uvek u vrhu posećenosti kada je reč o sajtovima - Vikipedija je godinama među prvih pet sajtova po posećenosti, a časopis “Tajm” u oktobru 2017. proglasio je Vikipediju trećim najuticajnijim sajtom svih vremena, posle Gugla i Amazona.

Vikipedijanci širom sveta će okupljanjima proslaviti ovaj rođendan, kao i urednici u Srbiji, koji će se okupiti večeras u 18 sati, u prostorijama Vikimedije Srbije (Dečanska 4/3). Okupljanje je uvertira za veliku proslavu jubileja Vikipedije na srpskom jeziku, koje se obeležava sledećeg meseca, 16. februara, kada će se proslaviti 15 godina od nastanka srpske verzije najveće svetske enciklopedije.

 
vaši komentari (0) Komentari   pošaljite komentar
 
povratak na prethodnu stranu
 
 
 
 
 
Pretraga  
Baner
 
Baner
 
 
 
 
Powered by: IT Service
  copyright © 2006-2011 Ogledalce.co.rs sva prava zaštićena