vline1
Ogledalce.co.rs logo  
Kategorije oglasa Početna Mali oglasi Upis firmi Index firmi Marketing  
POSAO
USLUGE
NEGA LICA I TELA
SHOPPING
SVE ZA VENČANJE
SVE ZA DECU
KUĆA I BAŠTA
GASTRONOMIJA
SPORT I REKREACIJA
ZDRAVLJE I MEDICINA
HOBI I RAZONODA
 
 
 
Baner
 
Baner
 
 
 
 
Baner
 
Baner
 
Baner
 
Baner
 
Baner
 
Baner
 
 
 
TEKST    
 
       
Dani Beograda `09
16. – 19. april 2009.
09.04.2009
Izvor: Ogledalce
vaši komentari (0) Komentari pošaljite komentar

Dani Beograda
Od 16. do 19. aprila

Dani Beograda su najveća gradska svetkovina koja se zasniva na tradiciji proslave iz sedamdesetih godina 19. veka, a koja se u svojoj obnovljenoj formi održava po sedmi put. 
Svake godine u periodu od 16. do 19. aprila, a povodom značajnih datuma iz istorije Beograda: prvog pominjanja slovenskog imena Beograda u jednom pisanom dokumentu i primopredaje ključeva grada knezu Mihailu Obrenoviću, u okviru Dana Beograda održavaju se kulturni, obrazovni, sportski i protokolarni programi, koji podrazumevaju i uručenje najveće gradske nagrade – Nagrade grada Beograda, najistaknutijim našim sugrađanima iz petnaest različitih oblasti.

Ove godine specifičnost proslavi daće nekoliko dešavanja koja se podudaraju sa Danima Beograda. Završni dan proslave, pored velikog Vaskršnjeg koncerta sa blagoslovom Njegove svetosti patrijarha Pavla u hramu Svetog Save, obeležiće simbolično i ponovno oživljavanje kulturnih programa u Skadarliji,  jednom od gradskih najdrevnijih i najatraktivnijih mesta. Čitav niz umetničkih, turističkih i humanitarnih akcija tokom 19. aprila daće značajan impuls revitalizaciji društvenog i kulturnog života u Skadarskoj ulici, koja je u prethodnom periodu značajno bila udaljena od svojih korena. Programi započeti za Dane Beograda produžiće da se održavaju i tokom sezone sve do oktobra meseca.

Beograd je, kao veliki sportski centar, ovogodišnji organizator Univerzijade, pored Velikog beogradskog maratona 18. aprila, po prvi put dobio i organizaciju završnice regionalne košarkaške NLB lige. Polufinale i finale ovog takmičenja u kome učestvuju: Crvena zvezda, Partizan, Hemofarm i Cibona održaće se u Areni Beograd, a najboljim učenicima i najtalentovanijim sportistima beogradskih škola biće u velikom broju podeljene karte za ovaj sportski spektakl.

Grad će u okviru akcije „Beograd Beograđanima“ tokom Dana Beograda obradovati i one najmlađe, tako da će za njih biti upriličeno izvođenje nekoliko pozorišnih predstava: „Brankov urnebes“ Pozorištanca Puž i „Maks Metalik“ Belef centra i Pozorišta lutaka Pinokio u Zemunu, a u nedelju će i kapije Zoološkog vrta biti širom otvorene za beogradske mališane i njihove roditelje. Naravno, i za odrasle naše sugrađane biće upriličeni brojni prigodni programi kao što su: otvaranje izložbe „Most na Kalemegdanu“ Beogradske tvrđave u Skupštini grada i Galeriji ULUS-a, izložbe ilustracija likovnih prizora Zmajevih dečijih pesama u Pedagoškom muzeju, izložbe Teratorija u gradskim opštinama na obodu, izložbe „Logor Banjica“ u Arhivu grada Beograda, promocija knjige „Darivale su svome otečestvu“ u Biblioteci grada Beograda, razgledanje kulturno-istorijskih spomenika u organizaciji Turističke organizacije Beograda, pozorišne predstave „Mletački trgovac“ u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, „Plinska tečnost“ u Beogradskom dramskom pozorištu, Karneval povodom 25 godina Mimart teatra...

Predsednica Programskog odbora za proslavu Dana Beograda je Radmila Hrustanović, pomoćnik gradonačelnika Beograda, a odbor je radio u sastavu: Ivana Avžner, sekretar za kulturu, Darijan Mihajlović, član gradskog veća, Aleksandar Peković, zamenik sekretara za kulturu i Živorad Ajdačić. Autor vizuelnog rešenja je Slaviša Savić, a izvršna produkcija poverena je i ove godine Belef centru.

 
vaši komentari (0) Komentari   pošaljite komentar
 
povratak na prethodnu stranu
 
 
 
 
 
Pretraga  
Baner
 
 
 
 
Powered by: IT Service
  copyright © 2006-2011 Ogledalce.co.rs sva prava zaštićena