vline1
Ogledalce.co.rs logo  
Kategorije oglasa Početna Mali oglasi Upis firmi Index firmi Marketing  
POSAO
USLUGE
NEGA LICA I TELA
SHOPPING
SVE ZA VENČANJE
SVE ZA DECU
KUĆA I BAŠTA
GASTRONOMIJA
SPORT I REKREACIJA
ZDRAVLJE I MEDICINA
HOBI I RAZONODA
 
 
 
Baner
 
Baner
 
 
 
 
Baner
 
Baner
 
Baner
 
Baner
 
Baner
 
Baner
 
 
 
TEKST    
 
       
Sedma Noć muzeja
15. maj 2010.
02.04.2010
Izvor: Noć muzeja
vaši komentari (0) Komentari pošaljite komentar

Umetničko produkcijska grupa „Noć muzeja“, 15. maja povezaće više od 40 gradova koji će samo u toku jedne noći, u periodu od 18 do 02h, predstaviti bogat kulturni i umetnički sadržaj u čak 150 kulturnih institucija širom Srbije.

Noć muzeja se održava po sedmi put u Srbiji a ove godine pred više stotina hiljada posetilaca biće predstavljeni novi, atraktivni i zanimljivi kulturno zabavni sadržaji. U noći najmasovnijeg kulturnog spektakla biće otvorene i za širu javnost, do sada, nepoznate lokacije. Najbogatiji program svojim sugrađanima ponudiće Beograd sa više od 70, Novi Sad sa 40 i Šabac i Valjevo sa po 9 izložbenih lokacija, najavljeno je na konferenciji za novinare povodom predstavljanja sadržaja manifestacije na nacionalnom nivou

„Za nas je prioritet da svake godine idemo korak napred i da našoj publici, ne samo u Beogradu, već i u celoj Srbiji pokažemo sadržaje koji su kvalitetniji i atraktivnijii u odnosu na prethodne godine. Ove godine našu ideju podržalo je čak 150 kulturnih institucija koje veruju da je uspeh postignut prethodnih godina obaveza ali i podstrek da se i ove godine krene sa istim entuzijazmom kao i prve godine“,  izjavila je Ana Jovanović jedan od osnivača manifestacije „Noć muzeja“.

U noći velikog spektakla budni će biti stanovnici i posetioci Beograda, Novog Sada, Šabca, Valjeva, Subotice, Svilajnca, Bele Crkve, Loznice, Sremskih Karlovaca, Zrenjanina, Aleksandrovca, Loznice, Kragujevca, Niša, Bora, Zajačara  i brojnih drugih gradova.

U Beogradu, sadržaji će biti raspoređeni u sedam gradskih zona a posetioci će moći da vide kako su izgledale i od kojih su se sve materijala pravile lutke od 19. veka do danas, da se upoznaju sa istorijom tetoviranja još od Maora i Novog Zelanda, kako izgleda kuća u kojoj je živeo Đorđe Vajfert a kako izgleda nova postavka u Muzeju nauke i tehnike. Videće kako izgleda novi Muzej sporta i olimpizma koji će predpremijerno biti otvoren za Noć muzeja. Probaće vino i med u kazamatima Vojnog muzeja ali i uzivati u bogatom muzičkom programu grupa „Sevdah bejbi“, „Intruder“, „Zemlja gruva“, “Inje“ i drugih.

Oni koji se u toku noći zateknu u Novom Sadu moći će da uživaju u bogatom programu na 40 različitih lokacija i da se podsete kako je izgledala tipična vojvođanska ulica  s početka 19. veka, poznati mađarski Žolnaj nakit ali i da uživaju u skulpturama i objekatima na i u vodi.

Grad Šabac poželeće dobrodošlicu svim posetiocima  izložbom fotografija iz starih šabačkih fotografskih radnji, prisutni će moći da vide kako su nekada izgledali fotoaparati i reklamni  plakati još od davne 1844.godine. Za savremenu umetnost zaduženi su Škola za umetničke zanate i Udruženje likovnih stvaralaca.
 
U Subotici publika će sa vodičima i članovima pozorišnog ansambla krenuti u obilazak pozorišta u izgradnji, uživati u projekcijama predstava koje su nekada voleli, kao i slušati  muziku u izvođenju članova ansambla i njihovih gostiju. Upoznaće se sa novim izgledom Gradskog muzeja i uživati u muzici Jožefa Nađa.

Iako nema svoj muzej, Svilajnac će se ove godine po prvi put priključiti manifestaciji i svoje sugrađane podsetiti kako je izgledao politički život u ovom gradu, šta sve obuhvata zbirka izuzetno retkih i vrednih dokumenata sa autografima svetski značajnih ličnosti. Prikazaće odevne i druge upotrebne predmete resavskih zanatlija - abadžija, grnčara, opančara. Posetiocima će biti dostupne stare i retke rukopisne i štampane knjige, serijske publikacije i drugi knjižni materijal iz 19.veka.

Ove godine manifestaciji se prvi put pridružila i Bela Crkva a kulturni radnici u ovom gradu su se pobrinuli da posetioci saznaju sve o reci Neri, rumunskoj kulturi, starim kostimima i pozorišnim predstavama. Kada se umore tu je predah uz priču zašto je čokolada već 4.000 godina najpopularnija poslastica na svetu.

Svi koji u ovoj ludoj noći posete Loznicu uveriće se kako je izgledala narodna nošnja i tradicionalna srpska svadba u jadarskom kraju, a u bioskopskoj sali moći će da pogledaju  filmske žurnale iz 60-tih i 70-tih godina.

U “Noći muzeja” Sremski Karlovci će u potpunosti biti obojeni festivalskim bojama. Na čak 21 lokaciji posetioci će moći da saznaju šta sve podrazumeva sremačka boemska atmosfera, kako je izgledala autentična gostionica  i novine i  časopisi iz 19.veka. Degustiraće se pčelinji proizvodi, vina i bermet ali i obilaziti vinski lagumi.

U Valjevu će biti otvorena rekonstruisana kula Nenadovića i centralna zgrada Muzeja u kojoj će posetioce animirati umetnički performans „živi muzej“. Sa starih razglednica  podsetiće se kako je grad ranije izgledao a o novom Valjevu govoriće fotografije savremenih fotografa. Posetioci će moći i da pogledaju izložbu o pozorišnom životu u Valjevu, sa pratećim muzičko-scenskim performansom.

Sedmu po redu Noć muzeja, u Srbiji podržali su Ministarstvo kulture i gradske skupštine gradova koji su se u magičnoj noći pridružili manifestaciji. Svoju društvenu odgovornost i ove godine, četvrti put za redom, pokazao je Telekom Srbije kao generalni sponzor i partner manifestacije Noć muzeja.

Manifestaciju Noć muzeja prošle godine podržao je 41 grad a ulicama, trgovima i izložbenim prostorima prodefilovalo je više od pola miliona posetilaca. Iz godine u godinu Noć muzeja obara rekorde pa ćemo i ove godine imati za cilj da budemo masovniji nego što smo to bili do sada.

 
vaši komentari (0) Komentari   pošaljite komentar
 
povratak na prethodnu stranu
 
 
 
 
 
Pretraga  
 
 
Powered by: IT Service
  copyright © 2006-2011 Ogledalce.co.rs sva prava zaštićena