vline1
Ogledalce.co.rs logo  
Kategorije oglasa Početna Mali oglasi Upis firmi Index firmi Marketing  
POSAO
USLUGE
NEGA LICA I TELA
SHOPPING
SVE ZA VENČANJE
SVE ZA DECU
KUĆA I BAŠTA
GASTRONOMIJA
SPORT I REKREACIJA
ZDRAVLJE I MEDICINA
HOBI I RAZONODA
 
 
 
Baner
 
Baner
 
 
 
 
Baner
 
Baner
 
Baner
 
Baner
 
Baner
 
Baner
 
 
 
TEKST    
 
       
Mama kupi mi....
12. maj 2010. – 15. januar 2011.
15.05.2010
Izvor: Ogledalce
vaši komentari (0) Komentari pošaljite komentar

Etnografski muzej u Beogradu
Studentski trg 13
Mama kupi mi....
12. maj 2010.  – 15. januar 2011.

Lutka je jedna od najdražih dečjih igračaka, jednako draga devojčicama, mamama i bakama, a od kraja XX veka postala je i deo dečačkih igara. Etnografski muzej u Beogradu poseduje kolekciju lutaka koja obuhvata period od kraja XIX veka do današnjih dana. Zastupljene su seoske i gradske igračke, kao i različiti materijali od kojih su se one pravile (glina, tekstil, drvo, metal, porcelan, papir-maše, kaučuk, plastika). Naravno, svaka lutka koja drži do sebe mora da ima i odgovarajuću prateću opremu: odeću, kolica, nameštaj i posuđe. Ko zna, možda ćete pronaći lutku istovetnu onoj uz koju ste odrasli!

Na izložbi pod nazivom Mama kupi mi...., u Etnografskom muzeju, predstavljene su lutke i ono što prati igru s njima iz kolekcije tog muzeja, upotpunjene predmetima iz privatnih kolekcija i drugih muzeja u Srbiji.
Od najstarije lutkice iz 1891. godine do najsavremenijih Barbika i akcionih lutaka namenjenih dečacima, postavka prikazuje hronološki "razvoj" tih igrački kroz proteklih stotinak godina.

Tako posetioci mogu videti kako su izgledale lutke od drveta, voska, porcelana, krpa, papira, celuloida, kaučuka, papemašea, filca, do gume i plastike.

Autorka izložbe Vesna Dušković kaže da su lutke nešto što nas prati kroz ceo život: "Kao mali smo se igrali sa njima, kasnije ih kupujemo drugima, nabavljamo ih iz hobija... i zato je ova postavka namenjena svim generacijama".

Lutke nisu bile samo predmet dečije igre, već su bile upotrebljivane za različite rituale i obrede, navodeći da su ih majke stavljale na prozor dečijih soba da mališane zaštite, a poklanjane su i nevestama kako bi bračni par imao što više dece.

 
vaši komentari (0) Komentari   pošaljite komentar
 
povratak na prethodnu stranu
 
 
 
 
 
Pretraga  
Baner
 
Baner
 
 
 
 
Powered by: IT Service
  copyright © 2006-2011 Ogledalce.co.rs sva prava zaštićena