vline1
Ogledalce.co.rs logo  
Kategorije oglasa Početna Mali oglasi Upis firmi Index firmi Marketing  
POSAO
USLUGE
NEGA LICA I TELA
SHOPPING
SVE ZA VENČANJE
SVE ZA DECU
KUĆA I BAŠTA
GASTRONOMIJA
SPORT I REKREACIJA
ZDRAVLJE I MEDICINA
HOBI I RAZONODA
 
 
 
Baner
 
Baner
 
 
 
 
Baner
 
Baner
 
Baner
 
Baner
 
Baner
 
Baner
 
 
 
TEKST    
 
       
Salvador Dali, Božanstveni svetovi
03. septembar – 14. novembar 2010.
01.09.2010
Izvor: PR InsomniaPREVENT
vaši komentari (0) Komentari pošaljite komentar

Muzej istorije Jugoslavije, Muzej 25. maj
Botićeva 6, Dedinje, Beograd
Salvador Dali, Božanstveni svetovi
Divine Worlds
03. septembar – 14. novembar 2010.

Od 3. septembra do 14. novembra 2010. godine u Muzeju istorije Jugoslavije (Muzej 25. maj) u Beogradu, biće održana izložba izbora grafičkih dela Salvadora Dalija, u organizaciji  slovenačke galerije Deva Puri. Ovim povodom po prvi put u Srbiji, moći  će da se vidi preko 200 grafičkih listova iz dva najobimnija Dalijeva opusa: Biblia Sacra i Božanstvena komedija. Oba dela će biti prikazana u celosti.

Radovi koji ce biti izlozeni:

100 Dalijevih grafika Božanstvene komedije iz 1964. godine
106 Dalijevih grafika Biblia Sacra  iz 1967. godine
dve potpune (70 grafičkih listova) dekompozicije drvoreza Božanstvene Komedije
6 originalnih knjiga Božanstvene Komedije
markice italijanske vlade uz 700 godišnjicu Danteovog rođenja
naslovi svih izloženih radova, stihovi uz Božanstvenu komediju, biografija Dantea, objašnjenje opusa Biblia Sacra, objašnjenje opusa Božanstvene komedije, objašnjenje dekompozicija

Ovako obimna izložba Dalijevih radova pre Beograda, bila je postavljena samo u Sloveniji, na Bledu i u Mariboru i u Njujorku. Izlozba ima specifičan edukativni karakter – kroz ilustracije se gledalac upoznaje sa sadržajem Biblije i Božanstvene komedije, a zbog same tehnike, ovi radovi zauzimaju vrlo posebno mesto u Dalijevom stvaralaštvu.

Biblia Sacra i Božanstvena komedija su već kao literarna dela izuzetno kompleksna i neiscrpan su izvor novih i novih tumačenja i komentara. Nije beznačajno za Dalija da je i sam želeo da da svojevrstan komentar velikim delima literarne istorije u obliku ilustracija. Ovim delima je dodelio svojevrsnu nadgradnju, koja ne olakšava razumevanje teksta, već ga dodatno komplikuje. Kod Božanstvene komedije je problematično već samo razvrstavanje ilustracija u korpus trilogije, jer prema prvobitnoj podeli, po kojoj svakoj pesmi Komedije pripada po jedna ilustracija, ona u više slučajeva ne odgovara i zbog toga smo pri postavljanju izložbe pratili noviju podelu nemačkog stručnjaka Volfganga Everlinga, koji je detaljnim proučavanjem teksta  pronašao odgovarajuća mesta za ilustracije, i dodao im citate iz Komedije. Posmatrača podstiče već sam obim oba ciklusa, kao i stilska raznovrsnost i prilagođavanje likovnog izraza pojedinačnim ilustrovanim prizorima, a uz poznavanje tekstova posebno podstiče umetnikov lični pogled na Knjigu nad knjigama i srednjovekovno literarno umetničko delo, čije vreme nastanka pojedini stručnjaci stavljaju u 1309. godinu, tačno 700 godina unazad.


Biblia Sacra
Dalijeve ilustracije za Biblia Sacra čini 105 litografija, urađenih po gvaš originalima. Biblija je bila izdata 1969. godine, od izdavačke kuće Ricoli  (Rizzoli)  u Milanu.  Celokupni tiraž je 1677 primeraka, bez probnih otisaka. Biblija se smatra najobimnijim objavljenim Dalijevim delom. Autor ga je stvarao između 1963. i 1969. godine, a naručilac je bio Dalijev prijatelj i pokrovitelj Đuzepe Alberto, koji je sebi postavio zadatak da će umetnika vratiti Bogu a proučavanjem Biblije, nazad u okrilje rimokatoličke crkve. Ilustracije se zasnivaju na širokoj raznolikosti slika, baziranih na hrišćanskoj ikonografiji, a i na ikonografiji klasične mitologija. Pri detaljnijem pregledu dela, veoma je očigledna i Dalijeva spontanost pri stvaranju ilustracija, jer je koristio posebnu tehniku – buletizam, njegov sopstveni izum, pri kojoj je arkebuzu (vrstu starinskog pištolja) „punio” kapsulama napunjenim bojom, i ispaljivao ih na prazan papir. Efekte (spontane fleke) je zatim uključio u ilustracije.  Svaku ilustraciju prate i tekstualni odlomci iz Starog i Novog Zaveta.


Božanstvena komedija
Nešto sasvim drugo ga je guralo u istraživanje Danteovog sveta i njegove Božanstvene komedije, jer se Dali već decenijama bavio tim srednjovekovnim literarnim genijem. Kada ga je italijanska vlada 1950. godine, na sedamstotu godišnjicu Danteovog rođenja, angažovala da za posebno izdanje Božanstvene komedije naslika ilustracije, izjavio je da delo oslikava njegov lični duhovni razvoj. Kasnije je kontraverzno izjavio, da Komediju nikada nije čitao.
Za ilustracije je Dali napravio 101 akvarel između 1950. i 1952. godine. Italijanski  Državni poligrafički institut je 1954. godine objavio knjigu sa sedam reprodukcija akvarela u punoj veličini, u obliku litografija sa uzorcima stranica teksta. Odmah je naišla na neodobravanje. Komunistička partija je protestvovala protiv „rasipanja novca”, koji je neophodan za bolje namene, a nacionalisti su nasuprot tome protestvovali što delo najznačajnijeg italijanskog pesnika ilustruje Španac. Na kraju je vlada izdala samo seriju suvenirskih poštanskih marki (marke će takođe moći da se vide na izložbi).
Posle posredovanja izdavača Joseph Forê, 1959. godine projekat je preuzela i finansirala francuska izdavačka kuća Editions d'Art Les Heures Claires. Delo su izvodila dva visoko kvalifikovana gravira za posebne vrste drvoreza - ksilografiju. Slika pri ovom postupku, za razliku od klasičnog drvoreza, nije urezana u ploču, već su iz ploče izrezani oni delovi kojih nema na grafici. Delo je pod umetnikovim nadzorom rađeno od 1959. do 1963 godine, i nastalo je 3500 ploča za sto otisaka (oko 35 boja za jednu grafiku). Delo je izdato u Parizu u šest knjiga : prvo Raj, a zatim i Čistilište i Pakao, za koji je bilo najviše interesovanja. Bilo je izdato 4798 knjiga, a u Francuskoj je zajedno sa serijama grafika bez teksta izašlo 5346 odštampanih serija Dalijevih ilustracija. Luksuznim knjigama (33) su dodati neki od originalnih akvarela, zbog čega im je danas nemoguće ući u trag. Na izložbi će moći da se vide grafički listovi iz francuskog izdanja.

Zahvaljujući organizatoru, galeriji Deva Puri, jedan broj originalnih grafika biće i na prodaju, a uz kupljenu ulaznicu svaki posetilac dobija na poklon poster.


Izložba: Salvador Dali – Božanstveni svetovi
Mesto: Muzej 25 maj, ulica Botićeva 6, Dedinje, Beograd
Period: od 3. septembra do 14. novembra 2010. godine, svakim danom osim ponedeljka
Radno vreme: od 10h do 20h
Cena individualne ulaznice: 450 dinara
Cena povlašćene ulaznice: 300 dinara (đaci i studenti uz važeće đačke i studentske legitimacije, penzioneri, deca mlađa od 10 godina i grupe od 10 i više ljudi)
Mesta prodaje: Muzej 25 maj

 
vaši komentari (0) Komentari   pošaljite komentar
 
povratak na prethodnu stranu
 
 
 
 
 
Pretraga  
Baner
 
Baner
 
 
 
 
Powered by: IT Service
  copyright © 2006-2011 Ogledalce.co.rs sva prava zaštićena