vline1
Ogledalce.co.rs logo  
Kategorije oglasa Početna Mali oglasi Upis firmi Index firmi Marketing  
POSAO
USLUGE
NEGA LICA I TELA
SHOPPING
SVE ZA VENČANJE
SVE ZA DECU
KUĆA I BAŠTA
GASTRONOMIJA
SPORT I REKREACIJA
ZDRAVLJE I MEDICINA
HOBI I RAZONODA
 
 
 
Baner
 
Baner
 
 
 
 
Baner
 
Baner
 
Baner
 
Baner
 
Baner
 
Baner
 
 
 
TEKST    
 
       
44. BITEF 10.
15 – 25. septembar 2010.
14.09.2010
Izvor: bitef.rs
vaši komentari (0) Komentari pošaljite komentar

Beogradski internacionalni teatarski festival (BITEF) otvoriće 15. septembra uveče u Sava centru belgijski reditelj Jan Lauers (Lauwers), a potom će biti izvedena njegova predstava "Izabelina soba"

Jedan od selektora Bitefa, Jovan Ćirilov, rekao je novinarima da je belgijski reditelj zvezda ovogodišnjeg festivala i dodao da će, pored "Izabeline sobe", koju će moći da pogleda i publika u Novom Sadu, biti izvedena i Lauersova predstava "Kuća jelena".

U glavnom programu 44. Bitefa, koji je specifičan i po tome što nema slogan, nastupiće još osam pozorišnih trupa iz sedam zemalja, rekao je Ćirilov.

Zajedno s Anjom Sušom, Ćirilov je u glavni program Bitefa uvrstio i dve domaće predstave - "Bahantkinje" Narodnog pozorišta iz Beograda, u režiji Stafana Valdemara Holma, i "Ko bi hteo mamu kao moju" Dalije Aćin, u produkciji Servisa za savremeni ples "Stanica".

Veliki pozorišni i književni jubilej - 150 godina od rođenja Antona Čehova - biće obeležen predstavama "Ujka Vanja" u režiji pokojnog Jirgena Goša i izvođenju Dojčes teatra iz Berlina i "Tri sestre" Jurija Pogrebnička, u izvođenju Moskovskog teatra "Okolo".

Prema rečima portparolke Bitefa Slavice Hinić, biće održana i tribina na temu "Čehov u 21. veku", na kojoj će učestvovati eminetni domaći i inostrani pozorišni stvaraoci.

Za gran pri 44. Bitefa nadmetaće se i predstave "Frankenštajn projekt" Ivet biroa iz Budimpešte, u režiji Kornela Mundruca, "Tužni tropi" Virđilija Sijenija, u izvođenju njegove kompanije iz Firence, kao i predstava "T.E.O.R.E.M.A." Gžegoža Jažine iz Varšave.

Najavljena je i predstava Janeza Janše i Dušana Jovanovića "Spomenik G2", u produkciji teatra "Maska" i Mesnog gledališča iz Ljubljane.

O dobitniku gran prija Bitefa "Mira Trailović" odlučivaće žiri kojim predsedava hrvatska pozorišna umetnica Nataša Rajković.

U žiriju će biti i pozorišna kritičarka iz Rusije Jelena Kovalska, rediteljka i dramska spisateljica iz Rumunije Đanina Karbunariju, glumac Damjan Kecojević i reditelj Bojan Đorđev.

U prateći program domaće pozorišne produkcije "Šoukejs" ove godine uvrštene su predstave "Pomorandžina kora" Novosadskog mađarskog pozorišta, "Bog je Đ" Malog pozorišta "Duško Radović", "Mnogo nas je" i "Džeki Kenedi/Medeja" Bitef teatra i "Plaža" Andraša Urbana.

I ove godine biće održani prateći program "Bitef polifonija" i "Bitef na filmu", kao i nekoliko izložbi i tribina, dodala je Slavica Hinić.

Cene karata za ovogodišnji Bitef su između 1.000 i 2.000 dinara, a ulaznice su u prodaji od 1. septembra.
Reč selektora:

Ovaj Bitef je prvi, posle 43. izdanja ovog festivala, koji neće imati slogan. Namerno ne upotrebljavamo pojam „tema“, zato što Bitef uvek, bez obzira na slogan, ima temu ili teme, koje se manje-više same nameću, jer je pozorišna umetnost uvek neraskidivo vezana sa društvenim i političkim kontekstom u kom postoji i bila toga svesna ili ne, uvek reaguje na njega.

Ovakva odluka je, zapravo, reakcija na zanimljivu situaciju u kojoj se Bitef poslednjih godina često nalazio, a to je prebrojavanje predstava koje odgovaraju ili ne odgovaraju izabranoj temi festivala, često na uštrb detaljne evaluacije i analize samih predstava, što u startu sputava mogućnost ozbiljne i promišljene stručne polemike o festivalskom programu. I uzalud objašnjenja selektora, da je tema uvek posvećena samo jednom delu selekcije, da je uvek namerno arbitrarno postavljena ostavljajući prostor za dodatnu interpretaciju i učitavanje značenja. Uzalud i poredjenja sa drugim, sličnim manifestacijama u zemlji i inostranstvu čijim temama se niko ne bavi na takav način.

Umorni od nezahvalne pozicije u kojoj se, bez obzira na mnogobrojne značajne pozorišne produkcije koje su uvek prisutne na Bitefu, po završetku festivala obično nađemo, a željni pravih tema za polemiku sa javnošću, odlučili smo da tema/slogan ovogodišnjeg Bitefa bude sam Bitef, tj. njegov program. Želeli smo da, makar na trenutak, odustanemo od uloge „selektora – interpretatora“ i omogućimo predstavama da uđu u direktni dijalog i neizvesnu tj. neposredovanu komunikaciju sa auditorijumom.

Ove godine nas je zanimala ideja da pustimo pozorište da govori u svoje ime i za sebe, da u prvom planu budu subjektivni iskazi pozorišnih umetnika, oslobođeni od naknadnog tumačenja selektora. Odsustvo teme/slogana svakako nije i ne treba da bude izbegavanje odgovornosti, već ga treba shvatiti kao antimerkantilnu i antimarketinšku strategiju, koja je deo no logo estetike.

I da se sve ne bi svelo samo na pitanje slogana ili njegovog odsustva, jer slogan je, kako verujemo, samo formalni povod za mnogo dublju i suštastveniju raspravu o drugim, daleko važnijim pitanjima, sa kojima se Bitef od svog nastanka pa do danas neprekidno suočava, poput pitanja mainstreama i alternative, umetnosti i komercijalnog pozorišta, institucionalnog i vaninstitucionalnog i drugih, Bitef će ove godine, pored mesta za propitivanje društva i društvenih konvencija, postati i mesto samopropitivanja.

Pridružite se!

Anja Suša i Jovan Ćirilov

 
vaši komentari (0) Komentari   pošaljite komentar
 
povratak na prethodnu stranu
 
 
 
 
 
Pretraga  
Baner
 
Baner
 
 
Baner
 
 
 
Powered by: IT Service
  copyright © 2006-2011 Ogledalce.co.rs sva prava zaštićena