vline1
Ogledalce.co.rs logo  
Kategorije oglasa Početna Mali oglasi Upis firmi Index firmi Marketing  
POSAO
USLUGE
NEGA LICA I TELA
SHOPPING
SVE ZA VENČANJE
SVE ZA DECU
KUĆA I BAŠTA
GASTRONOMIJA
SPORT I REKREACIJA
ZDRAVLJE I MEDICINA
HOBI I RAZONODA
 
 
 
Baner
 
Baner
 
 
 
 
Baner
 
Baner
 
Baner
 
Baner
 
Baner
 
Baner
 
 
 
TEKST    
 
       
U čast velikom Bramsu
10.12.2010
Izvor: Centra lepih umetnosti Guarnerius
vaši komentari (0) Komentari pošaljite komentar

Naš istaknuti violinista i osnivač Centra lepih umetnosti Guarnerius, Jovan Kolundžija,će na koncertu U čast velikom Bramsu koji će 21. decembra 2010. godine, biti održan u Kolarčevoj zadužbini, izvesti sonate za violinu i klavir Johanesa Bramsa i tako zaokružiti ideju predstavljanja kompletnih opusa sonata velikih autora.

Naime, posle koncerata Volite ti Betovena (izvođenje svih Betovenovih sonata u četiri uzastopna dana, 2008) i Bravissimo Maestro Mozart! (15 Mocartovih sonata uz saradnju četiri pijanistkinje u četiri uzastopne večeri, 2009), ovogodišnji koncert donosi kompletan opus sonata Johanesa Bramsa za violinu i klavir.

Brams je poput Betovena i Mocarta, bio muzičko čudo od deteta i smatra se jednim od najvećih kompozitora svih vremena, a njegovo stvaralaštvo donosi toplu i bogatu izražajnost epohe romantizma. Decembarska posveta Kolundžije ovom velikom autoru, je i retka koncertna prilika da se čuju sve tri Bramsove sonate za violinu i klavir, nastale u periodu od 1878. do 1887. godine.

Kolundžija će ove godine scenu Kolarca deliti sa poznatim švedskim pijanistom Patrikom Jablonskim, diplomcem istaknutog londonskog Royal College of Music, koji je nastupao u prestižnim koncertnim salama širom sveta i sarađivao sa velikim svetskim orkestrima. Svoju prvu saradnju maestro Kolundžija i Jablonski su ostvarili na uglednom međunarodnom muzičkom festivalu Malar (Švedska, avgust 2010), gde je naš violinista bio počasni gost, a Patrik se domaćoj publici predstavio prošle godine nastupom u Kolarčevoj zadužbini, kada je sa svojim bratom, takođe poznatim pijanistom Piterom, nastupio na koncertu kojim je Švedska obeležila preuzimanje predsedavanja Evropskoj Uniji. Patrik je aprila ove godine, održao i izuzetno uspešan koncert u Guarneriusu.

Za beogradski koncert Jovana Kolundžije i Patrika Jablonskog u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine, karte su u prodaji na biletarnicama Kolarca i Guarneriusa.     

Kolundžija i Jablonski će pre beogradskog koncerta, Bramsove sonate izvesti u sledećim gradovima

Vršac, Narodno pozorište „Sterija“, 16. decembar
Banja Luka, Kulturni centar „Banski dvor“, 17. decembar
Novi Sad, Sinagoga, 20. decembar


Pokrovitelji koncerata su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Skupština grada Beograda, Pokrajinski sekretarijat za kulturu AP Vojvodina i Grad Banja Luka, a organizator je Centar lepih umetnosti Guarnerius.

Jovan Kolundžija, naš istaknuti violinista i osnivač Centra lepih umetnosti Guarnerius, je umetnik koji je svojim stvaralaštvom obeležio i zadužio domaću muzičku scenu, a tokom svoje duge karijere nastupao je u više od četrdeset zemalja sveta, održao je više od četiri hiljade koncerata u najprestižnijim koncertnim salama, a dobitnik je velikog broja domaćih i međunarodnih nagrada, kao i društvenih priznanja.

 
vaši komentari (0) Komentari   pošaljite komentar
 
povratak na prethodnu stranu
 
 
 
 
 
Pretraga  
Baner
 
Baner
 
 
 
 
Powered by: IT Service
  copyright © 2006-2011 Ogledalce.co.rs sva prava zaštićena